místo ke sdílení, místo k užitku

Kdo je to žena? ...A kdo je Maria?

Tak jako strom, jehož stříbrné listy se ve větru chvějí, tak také žena rezonuje se vším, co se děje okolo ní. I ta nejmenší věc se jí dotýká a vystavuje ji mnohému utrpení, ale také radosti. Její přehnaná jemnost z ní činí neobyčejně choulostivou bytost, citlivější a také zranitelnější. Snadno se cítí být obětí událostí a má sklon věci dramatizovat. A kdo je jejím nepřítelem? Je to had, který ji napadá tam, kde je její síla, a snaží se ji odvrátit od jejího poslání, aby se ho nesnažila uplatňovat a aby ho "držela stranou", snaží se upnout její pozornost, aby se bez užitku zabývala minulostí...Přestože je žena tak slabá, je paradoxně odolnější než muž, protože její schopnost přijímat utrpení je mnohem větší. V tom má větší sklon k obětavosti. Nevložil do ní snad Bůh tyto schopnosti, aby se mohla připojit k jediné oběti, jejímž knězem je muž? ...

Stanislav Weigel - Madona

Stanislav Weigel - Madona

Když kontemplujeme Marii, pravou ikonu ženy takové, jakou ji Bůh od věčnosti chtěl, tušíme celou hloubku a krásu svého povolání. Darováním svého Syna na kříži Otec spasil lidstvo a Maria, která je zároveň Matkou i Ženou, tento dar svého Syna na kříži přijala, a tím se podílí na spáse lidstva.

Oběť nového Adama se dokonává na kříži a On se tak stává veleknězem nové smlouvy, zatímco Maria, jež se stává novou Evou, stojí u paty kříže v kněžském postoji, a účastní se tímto mystickým způsobem této jediné oběti. Spojuje svoje bolestné srdce se srdcem Božím v úplné oběti, a protože její duše je probodena, plní se tím Simeonovo proroctví a ona má podíl na vykoupení a volá nás ke smíření.

Kdyby se Maria vzbouřila proti katům svého Syna a cítila hořkost vůči jeho přátelům, kteří ho opustili ve chvíli, kdy by mu jejich přítomnost přenesla posilu a útěchu, bylo by to nanejvýš lidské a navíc oprávněné. Ale ona se nevzpírá a nabízí svoji bolest, což je pravý opak pomstychtivého postoje, který zatvrzuje srdce a za krev požaduje zase krev.

 

 

Převzato (s malými úpravami) z Průvodce adventem 2014, Jo Croissant - Žena neboli kněžství srdce.

Zobrazeno 1245×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková